26 juli 2021: Wortel-Kolonie is erkend als Werelderfgoed!

We willen iedereen feliciteren die zowel in Vlaanderen als in Nederland hebben bijgedragen tot deze prachtige verwezenlijking, mensen uit het erfgoedveld, politici en ambtenaren en alle andere voortrekkers. Met het Begijnhof heeft Hoogstraten nu meteen twee UNESCO-sites. Toch niet slecht voor een grensstadje in de Kempen. Wel erg jammer dat onze vrienden in Merksplas uiteindelijk uit de boot zijn gevallen, zeker gezien de grote inspanningen die daar worden geleverd. Hopelijk kunnen zij meer dan een graantje meepikken

11 mei 2021: monument voor Fernand-Louis Lacroix

Het leek wel of we uit een lange winterslaap ontwaakten toen we bij de Blauwputten in Meer eindelijk het monument konden onthullen voor deze op 11 mei 1940 gesneuvelde Franse jachtvlieger. Onze eerste publieke activiteit in lange tijd. Door de coronamaatregelen was de onthulling in overleg met het stadsbestuur sowieso een jaar uitgesteld en ook nu was het aantal aanwezigen strikt beperkt, maar beter laat dan nooit, niet?! Tevens een goede zaak dat deze herdenking kon gebeuren in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Franse ambassade en "Le souvenir Français".

24 oktober 2020: Nacht van het Kempens Erfgoed

Deze editie kunnen we door omstandigheden zelf geen erfgoedactiviteit organiseren, maar we willen wel graag de samenwerking tussen vzw Laermolen en Theater Pas Geverfd in de kijker zetten. Acteur-verteller Sjosfinks zal daarbij in de huid kruipen van de Grenswipper, de Bosspaaier en de Filosoof. Deze verhalen met een hoekske af beginnen om 20u in het unieke kader van de Laermolen (Molenstraat 21). Meer info www.laermolen.be   

18 oktober 2020: Dag van de Trage Weg

Met plezier verwijzen wij naar een initiatief van onze vrienden van Natuurpunt Markvallei die de dag van de Trage Weg in het teken zetten van het beschermde landschap van Wortel-Kolonie, met een overvloed aan geschiedenis en mooie natuur. De wandeling start om 14u aan Bezoekerscentrum De Klapekster. Meer info BC.DEKLAPEKSTER@NATUURPUNT.BE ...en geniet ervan!


1 augustus-1 november 2020: Hoogstraten 40-45

Omwille van de coronamaatregelen moest onze fototentoonstelling i.s.m. het Stedelijk Museum in verband met 75 jaar einde van WO II worden uitgesteld, maar gelukkig niet afgelast. In augustus en september zagen we - ondanks COVID-19 - al een fraaie opkomst, met ruim 750 bezoekers die echt wel hun tijd namen om het zwart/wit beeldmateriaal uit een moeilijke periode grondig te bekijken. Op 1 november zetten we echter een punt achter deze expo. U heeft dus nog enkele weken tijd voor een bezoekje. 

8 mei 2020: 75 jaar VE-Day

Op de dag dat de wereld - ondanks de coronamaatregelen - het einde van WO II in Europa herdenkt, willen we eer bewijzen aan al diegenen die 75 jaar geleden de wapenstilstand niet hebben gehaald. Daarvoor kozen we drie dappere mannen die op 28 mei 1944 omkwamen in onze eigen regio, bij de crash van Halifax LK865 in Wortel-Kolonie: de 23-jarige FO Ken Lambert, de 21-jarige FO Frank Williams en de slechts 19-jarige Sgt Hubert Alexander Messenger. Zij stierven voor onze vrijheid. We will remember them!

1 april 2020: Koloniën van Weldadigheid Europees Erfgoed

Met veel plezier vernamen wij dat de kolonies van Wortel en Merksplas samen met vijf gelijkaardige sites in Nederland door de Europese Commissie werden bekroond met het European Heritage Label. Meteen een primeur voor Vlaanderen en mogelijk ook een mooi duwtje in de rug voor de erkenning als UNESCO-Werelderfgoed. Goed bezig!

Maart 2020: impact corona-virus

De voorbereidingen voor de fototentoonstelling "Hoogstraten 40-45" waren bijna afgerond toen ook wij te maken kregen met de maatregelen die noodzakelijk zijn i.v.m. de bestrijding van het Coronavirus. De tentoonstelling in samenwerking met het Stedelijk Museum zal dus worden uitgesteld en ook een aantal andere activiteiten vanuit onze vereniging worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de toestand. We houden jullie op de hoogte en maak intussen van de nood een deugd.

11 november 2019: In Proud and everlasting memory of Alban Donovan Monks.

Op deze herdenkingsdag willen we extra aandacht geven aan één van onze bevrijders die nooit meer is thuis gekomen. Alban Monks werd geboren in Kensington, Londen in 1921. Hij was de zoon van Joseph Monks en Violet Tucker. Hij huwde in 1942 met Joan Edith Monks. Alban ging in militaire dienst en hij bracht het tot Sergeant bij 2nd Bn. (Princess Louise’s) Kensington Regiment. Hij kwam op 26 oktober 1944 om tijdens een beschieting bij Bergen-Bruggen, Minderhout. Sergeant Monks is de enige gesneuvelde militair van de Britse 49th Infantry Division op het grondgebied van Hoogstraten.

Gezocht: foto's van de Tweede Wereldoorlog!

Volgend jaar organiseert het Stedelijk Museum samen met Erfgoed Hoogstraten een fototentoonstelling rond de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten. Hiervoor zijn we nog op zoek naar bijkomende foto’s! Heeft u nog een foto die getuigt van de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten? Neem dan contact met het Stedelijk Museum via 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be! We nemen dan een scan van de foto en u krijgt het origineel direct terug!

Inhoud syndiceren