Bezoek in Bokrijk de gerestaureerde hoeve uit Wortel!

Restauratie gebouwenpatrimonium

8 november 2021: lancering BBE

In het kader van het War Heritage Institute in Brussel werd kort voor Wapenstilstandsdag 2021 het project "Belgium, Battlefield of Europe" gelanceerd. Dit netwerk richt zich op 2000 jaar conflictgeschiedenis in ons ons land en groepeert o.a. musea, archieven en andere organisaties die zich bezig houden met de valorisatie van het bijhorende, specifieke erfgoed.

8-10 oktober 2021: Archeologiedagen

Hopelijk hebben jullie ook kunnen deelnemen aan één of meer van de activiteiten in onze ruime regio. Zelf heb ik een bezoek gebracht aan het Erfgoeddepot Noorderkempen in Turnhout. Dit bood tevens een goede gelegenheid om wat bij te praten met Erfgoedconsulent Jef Van Doninck en zijn collega's. Er is behoorlijk wat plaats ingeruimd voor het depot en hopelijk krijgen daar binnenkort ook een paar fraaie artefacten uit onze eigen ondergrond een geschikte bewaarplaats.

Op zoek naar een ideaal cadeau?

Het nieuwe jaarboek van Erfgoed Hoogstraten is te koop in het Stedelijk Museum en Visit Hoogstraten (€20)!

Met opnieuw 3 boeiende artikels over:

• Het Heilig Bloed van Boxtel en Hoogstraten: Een studie van de sacramentswonderen in het hertogdom Brabant in de late middeleeuwen - door Noor Van Coillie
• Hovenieren op het begijnhof van Hoogstraten - door Piet Van Deun
• Douanekantoor Meer, “het kan verkeren” - door Francis Huijbrechts

12 september 2021: Open Monumentendag

26 juli 2021: Wortel-Kolonie is erkend als Werelderfgoed!

We willen iedereen feliciteren die zowel in Vlaanderen als in Nederland hebben bijgedragen tot deze prachtige verwezenlijking, mensen uit het erfgoedveld, politici en ambtenaren en alle andere voortrekkers. Met het Begijnhof heeft Hoogstraten nu meteen twee UNESCO-sites. Toch niet slecht voor een grensstadje in de Kempen. Wel erg jammer dat onze vrienden in Merksplas uiteindelijk uit de boot zijn gevallen, zeker gezien de grote inspanningen die daar worden geleverd. Hopelijk kunnen zij meer dan een graantje meepikken

11 mei 2021: monument voor Fernand-Louis Lacroix

Het leek wel of we uit een lange winterslaap ontwaakten toen we bij de Blauwputten in Meer eindelijk het monument konden onthullen voor deze op 11 mei 1940 gesneuvelde Franse jachtvlieger. Onze eerste publieke activiteit in lange tijd. Door de coronamaatregelen was de onthulling in overleg met het stadsbestuur sowieso een jaar uitgesteld en ook nu was het aantal aanwezigen strikt beperkt, maar beter laat dan nooit, niet?! Tevens een goede zaak dat deze herdenking kon gebeuren in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Franse ambassade en "Le souvenir Français".

24 oktober 2020: Nacht van het Kempens Erfgoed

Deze editie kunnen we door omstandigheden zelf geen erfgoedactiviteit organiseren, maar we willen wel graag de samenwerking tussen vzw Laermolen en Theater Pas Geverfd in de kijker zetten. Acteur-verteller Sjosfinks zal daarbij in de huid kruipen van de Grenswipper, de Bosspaaier en de Filosoof. Deze verhalen met een hoekske af beginnen om 20u in het unieke kader van de Laermolen (Molenstraat 21). Meer info www.laermolen.be   

18 oktober 2020: Dag van de Trage Weg

Met plezier verwijzen wij naar een initiatief van onze vrienden van Natuurpunt Markvallei die de dag van de Trage Weg in het teken zetten van het beschermde landschap van Wortel-Kolonie, met een overvloed aan geschiedenis en mooie natuur. De wandeling start om 14u aan Bezoekerscentrum De Klapekster. Meer info BC.DEKLAPEKSTER@NATUURPUNT.BE ...en geniet ervan!


1 augustus-1 november 2020: Hoogstraten 40-45

Omwille van de coronamaatregelen moest onze fototentoonstelling i.s.m. het Stedelijk Museum in verband met 75 jaar einde van WO II worden uitgesteld, maar gelukkig niet afgelast. In augustus en september zagen we - ondanks COVID-19 - al een fraaie opkomst, met ruim 750 bezoekers die echt wel hun tijd namen om het zwart/wit beeldmateriaal uit een moeilijke periode grondig te bekijken. Op 1 november zetten we echter een punt achter deze expo. U heeft dus nog enkele weken tijd voor een bezoekje. 

Inhoud syndiceren