24 oktober 2020: Nacht van het Kempens Erfgoed

Deze editie kunnen we door omstandigheden zelf geen erfgoedactiviteit organiseren, maar we willen wel graag de samenwerking tussen vzw Laermolen en Theater Pas Geverfd in de kijker zetten. Acteur-verteller Sjosfinks zal daarbij in de huid kruipen van de Grenswipper, de Bosspaaier en de Filosoof. Deze verhalen met een hoekske af beginnen om 20u in het unieke kader van de Laermolen (Molenstraat 21). Meer info www.laermolen.be   

18 oktober 2020: Dag van de Trage Weg

Met plezier verwijzen wij naar een initiatief van onze vrienden van Natuurpunt Markvallei die de dag van de Trage Weg in het teken zetten van het beschermde landschap van Wortel-Kolonie, met een overvloed aan geschiedenis en mooie natuur. De wandeling start om 14u aan Bezoekerscentrum De Klapekster. Meer info BC.DEKLAPEKSTER@NATUURPUNT.BE ...en geniet ervan!


1 augustus-1 november 2020: Hoogstraten 40-45

Omwille van de coronamaatregelen moest onze fototentoonstelling i.s.m. het Stedelijk Museum in verband met 75 jaar einde van WO II worden uitgesteld, maar gelukkig niet afgelast. In augustus en september zagen we - ondanks COVID-19 - al een fraaie opkomst, met ruim 750 bezoekers die echt wel hun tijd namen om het zwart/wit beeldmateriaal uit een moeilijke periode grondig te bekijken. Op 1 november zetten we echter een punt achter deze expo. U heeft dus nog enkele weken tijd voor een bezoekje. 

8 mei 2020: 75 jaar VE-Day

Op de dag dat de wereld - ondanks de coronamaatregelen - het einde van WO II in Europa herdenkt, willen we eer bewijzen aan al diegenen die 75 jaar geleden de wapenstilstand niet hebben gehaald. Daarvoor kozen we drie dappere mannen die op 28 mei 1944 omkwamen in onze eigen regio, bij de crash van Halifax LK865 in Wortel-Kolonie: de 23-jarige FO Ken Lambert, de 21-jarige FO Frank Williams en de slechts 19-jarige Sgt Hubert Alexander Messenger. Zij stierven voor onze vrijheid. We will remember them!

1 april 2020: Koloniën van Weldadigheid Europees Erfgoed

Met veel plezier vernamen wij dat de kolonies van Wortel en Merksplas samen met vijf gelijkaardige sites in Nederland door de Europese Commissie werden bekroond met het European Heritage Label. Meteen een primeur voor Vlaanderen en mogelijk ook een mooi duwtje in de rug voor de erkenning als UNESCO-Werelderfgoed. Goed bezig!

Maart 2020: impact corona-virus

De voorbereidingen voor de fototentoonstelling "Hoogstraten 40-45" waren bijna afgerond toen ook wij te maken kregen met de maatregelen die noodzakelijk zijn i.v.m. de bestrijding van het Coronavirus. De tentoonstelling in samenwerking met het Stedelijk Museum zal dus worden uitgesteld en ook een aantal andere activiteiten vanuit onze vereniging worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de toestand. We houden jullie op de hoogte en maak intussen van de nood een deugd.

11 november 2019: In Proud and everlasting memory of Alban Donovan Monks.

Op deze herdenkingsdag willen we extra aandacht geven aan één van onze bevrijders die nooit meer is thuis gekomen. Alban Monks werd geboren in Kensington, Londen in 1921. Hij was de zoon van Joseph Monks en Violet Tucker. Hij huwde in 1942 met Joan Edith Monks. Alban ging in militaire dienst en hij bracht het tot Sergeant bij 2nd Bn. (Princess Louise’s) Kensington Regiment. Hij kwam op 26 oktober 1944 om tijdens een beschieting bij Bergen-Bruggen, Minderhout. Sergeant Monks is de enige gesneuvelde militair van de Britse 49th Infantry Division op het grondgebied van Hoogstraten.

Gezocht: foto's van de Tweede Wereldoorlog!

Volgend jaar organiseert het Stedelijk Museum samen met Erfgoed Hoogstraten een fototentoonstelling rond de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten. Hiervoor zijn we nog op zoek naar bijkomende foto’s! Heeft u nog een foto die getuigt van de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten? Neem dan contact met het Stedelijk Museum via 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be! We nemen dan een scan van de foto en u krijgt het origineel direct terug!

1 november 2019: gloednieuw jaarboek van de persen gerold

Vanaf begin november is er een nieuwe publicatie over enkele aspecten van de rijke geschiedenis van Hoogstraten beschikbaar. Vzw Erfgoed Hoogstraten heeft immers een nieuw jaarboek uitgegeven, intussen al het negende op rij. Het eerste exemplaar van het Jaarboek 2020-2021 kon overigens tijdens een overlegmoment met het stadsbestuur op 29 oktober worden overhandigd aan burgemeester Marc Van Aperen en het schepencollege.

23 oktober 2019: weerzien met bevrijder grensregio

Bij een bezoek aan de Vrienden van de Timberwolves in Achtmaal hadden we opnieuw een ontmoeting met Bryce Thornton, een intussen 94-jarige veteraan van de 104de Amerikaanse Infanteriedivisie. Bryce was niet alleen eind oktober 1944 een bevrijder van onze grensregio, maar in april 1945 was hij tevens betrokken bij bevrijding van het concentratiekamp Nordhausen in het Mittelbau-Dora complex. Er zijn in 1944 overigens 16 inwoners vanuit onze deelgemeenten als politieke gevangenen in kampen bij Dora terecht gekomen, maar geen enkele van heeft de oorlog overleefd.

Inhoud syndiceren