8 mei 2020: 75 jaar VE-Day

Op de dag dat de wereld - ondanks de coronamaatregelen - het einde van WO II in Europa herdenkt, willen we eer bewijzen aan al diegenen die 75 jaar geleden de wapenstilstand niet hebben gehaald. Daarvoor kozen we drie dappere mannen die op 28 mei 1944 omkwamen in onze eigen regio, bij de crash van Halifax LK865 in Wortel-Kolonie: de 23-jarige FO Ken Lambert, de 21-jarige FO Frank Williams en de slechts 19-jarige Sgt Hubert Alexander Messenger. Zij stierven voor onze vrijheid. We will remember them!

1 april 2020: Koloniën van Weldadigheid Europees Erfgoed

Met veel plezier vernamen wij dat de kolonies van Wortel en Merksplas samen met vijf gelijkaardige sites in Nederland door de Europese Commissie werden bekroond met het European Heritage Label. Meteen een primeur voor Vlaanderen en mogelijk ook een mooi duwtje in de rug voor de erkenning als UNESCO-Werelderfgoed. Goed bezig!

Maart 2020: impact corona-virus

De voorbereidingen voor de fototentoonstelling "Hoogstraten 40-45" waren bijna afgerond toen ook wij te maken kregen met de maatregelen die noodzakelijk zijn i.v.m. de bestrijding van het Coronavirus. De tentoonstelling in samenwerking met het Stedelijk Museum zal dus worden uitgesteld en ook een aantal andere activiteiten vanuit onze vereniging worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de toestand. We houden jullie op de hoogte en maak intussen van de nood een deugd.

11 november 2019: In Proud and everlasting memory of Alban Donovan Monks.

Op deze herdenkingsdag willen we extra aandacht geven aan één van onze bevrijders die nooit meer is thuis gekomen. Alban Monks werd geboren in Kensington, Londen in 1921. Hij was de zoon van Joseph Monks en Violet Tucker. Hij huwde in 1942 met Joan Edith Monks. Alban ging in militaire dienst en hij bracht het tot Sergeant bij 2nd Bn. (Princess Louise’s) Kensington Regiment. Hij kwam op 26 oktober 1944 om tijdens een beschieting bij Bergen-Bruggen, Minderhout. Sergeant Monks is de enige gesneuvelde militair van de Britse 49th Infantry Division op het grondgebied van Hoogstraten.

Gezocht: foto's van de Tweede Wereldoorlog!

Volgend jaar organiseert het Stedelijk Museum samen met Erfgoed Hoogstraten een fototentoonstelling rond de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten. Hiervoor zijn we nog op zoek naar bijkomende foto’s! Heeft u nog een foto die getuigt van de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten? Neem dan contact met het Stedelijk Museum via 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be! We nemen dan een scan van de foto en u krijgt het origineel direct terug!

1 november 2019: gloednieuw jaarboek van de persen gerold

Vanaf begin november is er een nieuwe publicatie over enkele aspecten van de rijke geschiedenis van Hoogstraten beschikbaar. Vzw Erfgoed Hoogstraten heeft immers een nieuw jaarboek uitgegeven, intussen al het negende op rij. Het eerste exemplaar van het Jaarboek 2020-2021 kon overigens tijdens een overlegmoment met het stadsbestuur op 29 oktober worden overhandigd aan burgemeester Marc Van Aperen en het schepencollege.

23 oktober 2019: weerzien met bevrijder grensregio

Bij een bezoek aan de Vrienden van de Timberwolves in Achtmaal hadden we opnieuw een ontmoeting met Bryce Thornton, een intussen 94-jarige veteraan van de 104de Amerikaanse Infanteriedivisie. Bryce was niet alleen eind oktober 1944 een bevrijder van onze grensregio, maar in april 1945 was hij tevens betrokken bij bevrijding van het concentratiekamp Nordhausen in het Mittelbau-Dora complex. Er zijn in 1944 overigens 16 inwoners vanuit onze deelgemeenten als politieke gevangenen in kampen bij Dora terecht gekomen, maar geen enkele van heeft de oorlog overleefd.

23 oktober 2019: 75 jaar bevrijding regio Hoogstraten

Vanuit Erfgoed Hoogstraten zijn we eigenlijk al enkele jaren betrokken bij het herdenkingsproject van de "Liberation Route Europe" en eindelijk heeft ook ons stadje een eigen site in dit bevrijdingstraject doorheen verschillende landen. Blijkbaar kon er in Hoogstraten slechts één zuil komen en daarom opteerden we voor het meest in het oog springende oorlogsslachtoffer, onze monumentale Sint-Catharinakerk die op 23 oktober 1944 in de vroege uurtjes werd verwoest door de Duitse achterhoede.

15 oktober 2019: Erfgoed Hoogstraten gaat niet in beroep tegen sloop voormalig rusthuis (zie persbericht)

vzw Erfgoed Hoogstraten en het stadsbestuur kiezen voor een gezamenlijk persbericht i.v.m. dit gevoelige dossier.

Bijgevoegd de persnota.

5 oktober 2019: ingetogen herdenking Amerikaanse gesneuvelde

Erfgoed Hoogstraten was vertegenwoordigd tijdens de kort maar krachtige ceremonie bij het monument voor de Amerikaanse sergeant William Kirlin die op 18 september 1944 omkwam bij een vliegtuigcrash aan de Hoogstratensebaan in Castelré. De overige bemanningsleden van de B-24 "Baggy Maggy" werden toen overigens door de Duitsers snel overgebracht naar Hoogstraten. Acht van hen werden daar tijdelijk opgesloten in de Gewestelijke Vakschool terwijl de zwaargewonde piloot Larry Hewin werd geopereerd in een Duits veldhospitaal in de voormalige Gemeentelijke Jongensschool in de Karel Boomstraat.

Inhoud syndiceren