Maart 2020: impact corona-virus

De voorbereidingen voor de fototentoonstelling "Hoogstraten 40-45" waren bijna afgerond toen ook wij te maken kregen met de maatregelen die noodzakelijk zijn i.v.m. de bestrijding van het Coronavirus. De tentoonstelling in samenwerking met het Stedelijk Museum zal dus worden uitgesteld en ook een aantal andere activiteiten vanuit onze vereniging worden opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de toestand. We houden jullie op de hoogte en maak intussen van de nood een deugd.

11 november 2019: In Proud and everlasting memory of Alban Donovan Monks.

Op deze herdenkingsdag willen we extra aandacht geven aan één van onze bevrijders die nooit meer is thuis gekomen. Alban Monks werd geboren in Kensington, Londen in 1921. Hij was de zoon van Joseph Monks en Violet Tucker. Hij huwde in 1942 met Joan Edith Monks. Alban ging in militaire dienst en hij bracht het tot Sergeant bij 2nd Bn. (Princess Louise’s) Kensington Regiment. Hij kwam op 26 oktober 1944 om tijdens een beschieting bij Bergen-Bruggen, Minderhout. Sergeant Monks is de enige gesneuvelde militair van de Britse 49th Infantry Division op het grondgebied van Hoogstraten.

Gezocht: foto's van de Tweede Wereldoorlog!

Volgend jaar organiseert het Stedelijk Museum samen met Erfgoed Hoogstraten een fototentoonstelling rond de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten. Hiervoor zijn we nog op zoek naar bijkomende foto’s! Heeft u nog een foto die getuigt van de Tweede Wereldoorlog in Hoogstraten? Neem dan contact met het Stedelijk Museum via 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be! We nemen dan een scan van de foto en u krijgt het origineel direct terug!

1 november 2019: gloednieuw jaarboek van de persen gerold

Vanaf begin november is er een nieuwe publicatie over enkele aspecten van de rijke geschiedenis van Hoogstraten beschikbaar. Vzw Erfgoed Hoogstraten heeft immers een nieuw jaarboek uitgegeven, intussen al het negende op rij. Het eerste exemplaar van het Jaarboek 2020-2021 kon overigens tijdens een overlegmoment met het stadsbestuur op 29 oktober worden overhandigd aan burgemeester Marc Van Aperen en het schepencollege.

23 oktober 2019: weerzien met bevrijder grensregio

Bij een bezoek aan de Vrienden van de Timberwolves in Achtmaal hadden we opnieuw een ontmoeting met Bryce Thornton, een intussen 94-jarige veteraan van de 104de Amerikaanse Infanteriedivisie. Bryce was niet alleen eind oktober 1944 een bevrijder van onze grensregio, maar in april 1945 was hij tevens betrokken bij bevrijding van het concentratiekamp Nordhausen in het Mittelbau-Dora complex. Er zijn in 1944 overigens 16 inwoners vanuit onze deelgemeenten als politieke gevangenen in kampen bij Dora terecht gekomen, maar geen enkele van heeft de oorlog overleefd.

23 oktober 2019: 75 jaar bevrijding regio Hoogstraten

Vanuit Erfgoed Hoogstraten zijn we eigenlijk al enkele jaren betrokken bij het herdenkingsproject van de "Liberation Route Europe" en eindelijk heeft ook ons stadje een eigen site in dit bevrijdingstraject doorheen verschillende landen. Blijkbaar kon er in Hoogstraten slechts één zuil komen en daarom opteerden we voor het meest in het oog springende oorlogsslachtoffer, onze monumentale Sint-Catharinakerk die op 23 oktober 1944 in de vroege uurtjes werd verwoest door de Duitse achterhoede.

15 oktober 2019: Erfgoed Hoogstraten gaat niet in beroep tegen sloop voormalig rusthuis (zie persbericht)

vzw Erfgoed Hoogstraten en het stadsbestuur kiezen voor een gezamenlijk persbericht i.v.m. dit gevoelige dossier.

Bijgevoegd de persnota.

5 oktober 2019: ingetogen herdenking Amerikaanse gesneuvelde

Erfgoed Hoogstraten was vertegenwoordigd tijdens de kort, maar krachtige ceremonie bij het monument voor de Amerikaanse sergeant William Kirlin die op 18 september 1944 omkwam bij een vliegtuigcrash aan de Hoogstratensebaan in Castelré. De overige bemanningsleden van de B-24 "Baggy Maggy" werden toen overigens door de Duitsers snel overgebracht naar Hoogstraten. Acht van hen werden daar tijdelijk opgesloten in de Gewestelijke Vakschool terwijl de zwaargewonde piloot Larry Hewin werd geopereerd in een Duits veldhospitaal in de voormalige Gemeentelijke Jongensschool in de Karel Boomstraat.

29 september 2019: eerbetoon voor een unieke onderscheiding

Uiteraard zijn leden van onze Werkgroep "Op het Oorlogspad" deze periode aanwezig bij heel wat herdenkingen i.v.m. 75 jaar bevrijding en dat doorheen de Benelux. Een van de bijgewoonde ceremonies was alvast deze voor het Victoria Cross dat de Britse korporaal John Harper (49th Infantry Division) op 29 september 1944 postuum verwierf bij de zware gevechten om Merksplas-Kolonie. Dit is het enige VC dat werd uitgereikt voor de bevrijding van ons land en er werd dan ook gepast aandacht aan besteed.

Zondag 8 september 2019: Open Monumentendag

Open Monumentendag Vlaanderen, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar op de tweede zondag van september het onroerend erfgoed in de kijker. Elk jaar neemt ook Hoogstraten met verschillende monumenten deel!


De eeuwenoude kapel van Sint-Lucia en Sint-Quirinus in Meersel

Inhoud syndiceren