Zondag 30 maart - zondag 22 juni 2014 - Tentoonstelling Wiebe Reijinga (1860-1930)

Van 30 maart tot 22 juni 2014 loopt in het Stedelijk Museum Hoogstraten een tentoonstelling over Wiebe Reijinga. Er zullen een dertigtal werken te zien zijn waarvan de helft geschonken is aan het museum. De overige werken zijn bruiklenen. Het zijn eenvoudige schilderijen met Hoogstraatse onderwerpen, een beetje impressionistisch van stijl in sobere kleuren. Toch geven ze een mooi beeld van Hoogstraten in de jaren '20 van de vorige eeuw gezien door de ogen van een vagebond. De watermolen, de kerk, een hoeve, een landweg en de heide werden zijn geliefkoosde onderwerpen. Dikwijls schilderde hij en "plein air" zoals het sinds de impressionisten in de mode was, maar ook een postkaart diende weleens als voorbeeld. Op de tentoonstelling hangen ook postkaarten van de Laermolen en van de Sint-Katharinakerk, zichten die Wiebe écht letterlijk nageschilderd heeft. We weten dit heel zeker omdat hij de dubbele watermolen schilderde op een moment dat de ene zijde al lang afgebroken was. Volgens de overlevering maakte hij kunstwerkjes op bestelling en moest de opdrachtgever zorgen voor het linnen doek en de lijst. Verf kon de arme Wiebe nog net betalen. De drank was echter nooit ver weg. In de Hoogstraatse cafés was hij een bekende stamgast.

Wiebe Reijinga werd geboren in Groningen op 9 oktober 1860. Volgens de overlevering zou hij professor zijn geweest aan de academie te Amsterdam of aan de universiteit te Utrecht. Hij was getrouwd met Jacoba van Velsen en had hij drie kinderen. Toen hij naar Antwerpen trok, leefde hij al gescheiden van zijn vrouw. Door de drank en vele schulden raakte hij daar aan lager wal. Wiebe werd opgepakt en zat van begin 1926 tot mei 1927 in de gevangenis in Hoogstraten. Na zijn vrijlating verbleef hij in de Lindendreef, waar hij in een houten hutje overnachtte. Overdag zwierf hij rond in Hoogstraten en in ruil voor een kom soep of een bord pap maakte hij schilderijtjes.

Voor de tentoonstelling is ook een educatief luik gemaakt. Kinderen uit de lagere school kunnen met hun klas de tentoonstelling bezoeken en deelnemen aan een workshop. De tekeningen die ze daar maken, worden aan de tentoonstelling toegevoegd en zijn voor de bezoekers te bekijken.


 
Wiebe Reijinga (1860-1930) van 30 maart tot 22 juni 2014
Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9, Hoogstraten
Open van woensdag tot zondag, van 14.00 tot 17.00 uur
Tel: 03 340 19 80 web: http://museum.hoogstraten.be mail: museum@hoogstraten.be