www.meerle14-18.be

Vanuit Erfgoed Hoogstraten verwijzen we graag naar een mooi initiatief van het Stedelijk Museum Hoogstraten. De website www.meerle14-18.be werd immers  door hen opgezet en gelanceerd in het kader van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. In 2012 werden de oorlogsdagboeken van burgemeester Lodewijk Van Nueten geschonken aan het Stedelijk Museum. Met deze website willen zij de dagboeken dag-op-dag ontsluiten, exact 100 jaar later.

Deze dagboeken geven een uniek beeld van het leven in Meerle, een dorp dat gevangen zou geraken tussen de rijksgrens en de dodendraad. Ook de dagdagelijkse problemen en frustraties die de burgemeester te verduren had door de Duitse bezetting komen uitgebreid aan bod. Zijn zoon, Jozef Van Nueten, vocht ondertussen aan het front.

Het schrijven van de dagboeken werd door de burgemeester stiekem gedaan. Hij moest het manuscript verbergen voor de Duitsers. Wanneer hij ook inkwartiering van een Duitse militair krijgt, wordt het nog moeilijker.

Meer informatie: Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten, tel. 03 340 19 80 of museum@hoogstraten.be