Zondag 24 april 2016 - Erfgoeddag

Op zondag 24 april 2016 vindt de zestiende editie van Erfgoeddag plaats met als thema 'Rituelen". U kan op twee gratis tentoonstellingen bekijken, een demonstratie over oude fototoestellen en hun werking bijwonen, zelf een telegram sturen zoals vroeger en genieten van een eigentijdse interpretatie van rituelen door de jongeren van de Academie voor Muziek en Woord. Kortom, de moeite waard om een kijkje te komen nemen!
 
Theater act rond rituelen
Kennen tieners van vandaag de oude rituelen nog? Wat als we hun verbeelding zouden prikkelen door te vertellen over oude gebruiken zoals het ‘suikerbonen gooien’ of ‘het steendragen’? De jongeren uit de Drama- en Woordgroep (12-16 jaar) van de Academie voor Muziek en Woord lieten zich inspireren door oude volksgebruiken en zullen u op Erfgoeddag in een eigen voorstelling en op een eigentijdse en originele manier kennis laten maken met hun interpretatie van oude rituelen. Zij spelen om 14 uur en 15.30 uur op locatie in de omgeving Begijnhof/Sint-Katharinakerk.


Rituelen van geboorte tot dood
Ontdek welke erfgoedschatten verborgen zitten in onze kerk- en parochiearchieven! Heel wat objecten werden nog nooit eerder aan het publiek getoond. Voorwerpen en documenten tonen je welke rituelen in het verleden gangbaar waren van geboorte tot dood. Wandel door de Sint-Katharinakerk en ontdek allerlei verborgen rituelen! De tentoonstelling van de Heilig Bloedstichting is geopend van 13 uur tot 17 uur.


Maurice | Fritz | Alfons – Portretfotografie tijdens de Groote Oorlog
Nooit eerder getoonde portret- en groepsfoto's uit de periode 1914-1918 geven een impressie van het leven tijdens de Duitse bezetting. Zelfs in oorlogstijd bleef het nemen van een portret of groepsfoto bij een belangrijke gebeurtenis een ritueel. Kom kijken hoeveel ogen je aanstaren in een sfeervol verduisterd museum! Het Stedelijk Museum is op Erfgoeddag geopend van 10 tot 17 uur.


Lachen naar het vogeltje – Demonstratie oude fototoestellen
Gekoppeld aan de tentoonstelling 'Maurice | Fritz | Alfons' in het Stedelijk Museum Hoogstraten kan je genieten van een demonstratie van allerlei oude fototoestellen. Doorheen de tijd maakt de fotografie een spectaculaire evolutie mee. Een specialist geeft je graag meer tekst en uitleg over de werking van deze oude toestellen. De demonstratie heeft plaats ter hoogte van het Stedelijk Museum van 14 uur tot 17 uur.


Een vergeten ritueel : het telegram
Bij belangrijke levensgebeurtenissen kunnen we ons niet meer voorstellen dat men vroeger niet onmiddellijk zijn blije of droeve nieuws kon delen met de wereld. Voor de komst van telefonie, internet, instagram en facebook was het niet zo evident om op een snelle manier te communiceren. De enige manier bestond uit het sturen van een telegram, opgesteld in morsecodes. Bij de zendamateurs Noorderkempen kun je ervaren hoe het is om een telegram te verzenden. Aan de Sint-Katharinakerk en aan het begijnhof staat een telegrafiepost opgesteld. Verstuur je telegram aan de kerk en ga het ophalen aan het begijnhof, of omgekeerd! Kinderen kunnen op Erfgoeddag hun eigen morsesleutel knutselen om er thuis verder mee te oefenen. Telegraferen kan van 10 uur tot 17 uur.


Meer info | museum@hoogstraten.be | 03 340 19 80