Vanaf 6 augustus: De Marck #hoehetwas - tentoonstelling in het Stedelijk Museum

Van 6 augustus tot 23 december loopt in het Stedelijk Museum Hoogstraten de tentoonstelling “De Marck #hoehetwas”, een tentoonstelling over de geschiedenis van de Markvallei. Hoe we naar de Mark kijken verandert nogal eens in de geschiedenis. Is  het een waterloop die economisch moet renderen met haar molens? Kunnen we er vissen of zwemmen? Kijken we door de ogen van Emilie Rolin-Jacquemyns en Jan Huet, beiden kunstenaars die in zwart-wit of met kleurige aquarels de Markvallei verbeelden? Of protesteren we zoals LENK in de jaren ‘70 tegen de rechttrekking van de Mark? Gelukkig zijn er vandaag de dag nog enkele mooie meanders bewaard gebleven die de Markvallei aantrekkelijk maken voor fietsers en wandelaars.

Op eeuwenoude kaarten kan u de loop van de Mark volgen vanaf haar bron bij Koekhoven in Merksplas tot voorbij Breda. Heel bijzonder zijn de kaarten uit 1716 van de Hoogstraatse hertogen van Salm-Salm die hun bezittingen lieten optekenen. Prachtige kaarten waarop het oude Gelmelslot nog herkenbaar is, omgeven door de bedding van de Mark.

Op de expositie zijn er ook heel wat mooie natuurfoto’s te bekijken. Het museum kreeg de medewerking van Natuurpunt Markvallei om de prachtige fauna en flora van de Markvallei in beeld te brengen. Andere pareltjes zijn de foto’s die vanuit een luchtballon genomen zijn. Het zijn foto’s die het landschap vervormen naar een abstract kleurig schilderij.

Niet alleen zijn er de oude kaarten en de vele oude en nieuwe foto’s van de Mark maar is er ook een documentaire film uit de jaren zeventig. De vallei van het Merkske wordt er verfilmd tijdens vier seizoenen. Een mooie getuigenis van “De Marck#hoe het was”!

Over de Mark zijn er ook vele legendes, verhalen en drama’s. Ooit gehoord van de twee kapucijnenpaters die verdronken in Meersel-Dreef? Of van de klok in de Mark die om middernacht met Kerstmis luidde? U komt het te weten op de tentoonstelling.

Noteer ook zeker 27 oktober in uw agenda! Dan zal Pien Storm Van Leeuwen een poëzieavond houden samen met de foto’s van haar man Jan Willem Storm van Leeuwen. We kennen haar van de teksten op de zwerfkeien langs de Mark.

Het Stedelijk Museum Hoogstraten is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14u tot 17u. Meer info:museum@hoogstraten.be, of 03/340 19 80.