[B]engeltjes door Alfred Ost

In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt van 31 maart tot en met 24 juni de tentoonstelling: “[B]engeltjes door Alfred Ost”.

Alfred Ost (1884-1945) is een oude gekende in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Deze keer laat de kunstschilder zich echter van een heel andere kant zien, namelijk als tekenleraar. Ost die zelf geen kinderen had, koesterde een groot hart voor zijn leerlingen. Zijn ietwat onconventionele en vrije manier van lesgeven veroorzaakte grote controverse bij de officiële onderwijsinstellingen, maar maakte hem heel erg geliefd bij zijn leerlingen. Het verwondert dan ook niet dat zij hem regelmatig briefjes stuurden, waarin ze Meester Ost bedankten voor zijn leuke lessen of hun spijt betuigden, omdat ze niet goed hadden opgelet. Ost, die deze blijken van waardering koesterde, maakte er collages van die hij illustreerde met kleurrijke tekeningen en opschriften.

Meester Ost opende een wereld vol wonderlijke fantasie voor zijn leerlingen en liet zich op zijn beurt inspireren door hen. Het is opvallend hoe vaak Ost kinderen met blozende wangetjes en guitige oogjes tekende. Misschien was het de eerlijke en ongekunstelde houding van het kind dat hij zo waardeerde.

In de tentoonstelling komt u te weten hoe Alfred Ost zelf was als bengeltje en hoe hij zijn leerlingen aanmoedigde om hun creativiteit de vrije loop te laten in een strikt gereglementeerd onderwijssysteem. Bovendien kan u genieten van een schat aan tekeningen, getuigenissen van leerlingen en de briefjes die zij aan hun Meester stuurden.

Bezoek de tentoonstelling en laat u meenemen in de wonderlijke wereld van Alfred Ost en zijn [B]engeltjes!

Meer info: Stedelijk Museum Hoogstraten | Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten | 03 340 19 80, museum@hoogstraten.be | www.hoogstraten.be/museum