Maurits Bilcke (1913-1993) in het Stedelijk Museum Hoogstraten

In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt van 30 maart tot en met 23 juni de tentoonstelling: “Maurits Bilcke (1913-1993)”.

Maurits Bilcke is een kunstenaar van eigen bodem. In 1913 werd hij geboren in Hoogstraten in een kunstminnend gezin. Reeds op jonge leeftijd ontkiemde bij Maurits de interesse voor moderne kunst, dankzij de bezoeken aan Victor Servranckx (1897-1965), de bekende abstracte kunstenaar en pionier van de Avant-gardekunst in België. Op 16-jarige leeftijd kreeg Maurits het boek De Vlaamse houtsnede van zijn oudere zus, Angèle. Dit boek inspireerde hem om linosnedes te maken, wat hij zijn hele verdere leven zal blijven doen. Naast zijn grafisch werk was Maurits ook een begenadigd dichter. Maurits Bilcke was als culturele duizendpoot o.a. actief als redactiesecretaris bij de Belgische Radio en Televisie (BRT), waar hij meewerkte aan verschillende radioprogramma’s, publiceerde hij wekelijkse kronieken in de krant en was hij hoofdredacteur van het radio- en televisieblad Radio- en Televisieweek. Verder publiceerde Bilcke nog allerlei boeken, gedichtenbundels, artikels in kranten en kunsttijdschriften, organiseerde hij allerlei tentoonstellingen en gaf hij lezingen.

In de overzichtstentoonstelling krijgt u een greep uit het leven en werk van Maurits Bilcke, waarin u de evolutie binnen de moderne kunst en zijn zoektocht naar het abstracte kan zien ontkiemen en groeien.
Maurits Bilcke is voornamelijk gekend dankzij zijn linosnedes. Als u de werking van de druktechniek zelf eens van dichtbij wil beleven kan u op Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 tussen 10:00u en 17:00u naar het Stedelijk Museum Hoogstraten komen. Willy Van Nyen en Jef Verdonck van de Kunstacademie IKO demonstreren het voor u! Ze gaan aan de slag met eigen lino’s, maar ook met enkele originele lino’s van Maurits Bilcke.