7 juni 2019: Lezing door Leen Huet: Het Leven van Sint-Jozef: een Vlaams topstuk in de Sint-Katharinakerk van Hoogstraten

Op vrijdag 7 juni om 20u geeft de bekende auteur Leen Huet een lezing over het schilderij ‘Het leven van Sint-Jozef’. Het is een merkwaardig schilderij uit de tweede helft van de vijftiende eeuw met taferelen uit het leven van Sint-Jozef. Het paneel staat op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Het werk is niet het meest opvallende kunstwerk in de Sint-Katharinakerk, maar wie het rustig bekijkt, ontdekt de charme.

De iconografie is zeldzaam. In de vijftiende en zestiende eeuw beeldden kunstenaars Jozef vooral uit als de echtgenoot van Maria. Dit schilderij is echter volledig aan hem gewijd.

De lezing kadert in het project Vlaamse Meesters in Situ (www.vlaamsemeestersinsitu.be). Dit project van ‘Openbaar Kunstbezit Vlaanderen’ past in het grote project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen. Het wil topwerken die nog op hun oorspronkelijke plaats hangen in de kijker stellen. In heel Vlaanderen kan u unieke plekken, weg van de platgetreden drukke paden bezoeken. Niet alleen in de kunststeden, maar vooral in kleinere stadjes en in weggestoken dorpjes overal in Vlaanderen. In kader van dit project wordt bij het schilderij een touchscreen geïnstalleerd met informatie, een korte film en detailbeelden van het schilderij. Na de lezing is er een receptie en kan u het schilderij bewonderen. 

De lezing is gratis toegankelijk en vindt plaats in de Sint-Katharinakerk Hoogstraten op vrijdag 7 juni om 20u.

Organisatie: Vzw Erfgoed Hoogstraten en de stad Hoogstraten met ondersteuning van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen De Sint-Katharinakerk is – behalve maandag – elke dag open tussen 13 en 17 uur. De toegang is gratis. Vlaamse Meesters in Situ loopt nog tot en met zondag 29 september. www.vlaamsemeestersinsitu.be