Vrijdag 8 februari 2013 - Smullen van Erfgoed

Op 8 februari werd in VTI Spijker onder ruime belangstelling de publicatie “Lekker Kempens" gelanceerd. De voorstelling werd zoals het boek: een aangename en interessante mengeling van culinaire creativiteit en erfgoed. Ondanks het ietwat armzalige imago van onze regio weet iedereen dat er in de Kempen goed gegeten en gedronken kan worden. Dat was pakweg een eeuw geleden al zo en dat geldt zeker ook vandaag. De plaats voor de voorstelling was uitstekend gekozen aangezien onze hotelschool streekproducten hoog in het vaandel voert. Denk maar aan de gesmaakte Erfgoedbanketten in de jaren 2000. De ontvangst in Hoogstraten gebeurde zoals het hoort door burgemeester Tinne Rombouts en moderator van dienst was Johny Geerinckx van Rurant.

 

Het boek is een initiatief van Kempen Kookt, een unieke samenwerking tussen drie regionale erfgoedcellen, vzw Rurant en Vormingplus Kempen. Onze nieuwe cultuurbeleidscoördinator Tim Willekens stond in een vorig leven overigens mee aan de wieg van dit project. Het boek werd uitgegeven door het Davidsfonds en is te koop voor 22,50 euro, onder meer in de Standaard Boekhandel.

 

Zwarte pensen uit Mol, trappist uit Westmalle, aardbeien uit Hoogstraten, boeren- en burgerkost…het staat allemaal op het menu. We kunnen discussiëren over hoe authentiek streekproducten anno 2013 eigenlijk (nog) zijn, maar ze zijn wel het bewijs dat de inventiviteit waarop de Kempenaars van weleer moesten terugvallen omwille van hun eerder beperkte middelen verder leeft in de huidige generaties.

 

Veel lees/kookplezier.