Zondag 21 april 2013 - Erfgoeddag in Hoogstraten

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag. Zoals elk jaar is er ook in Hoogstraten een uitgebreid programma voorzien en ook Erfgoed Hoogstraten probeert daar haar steentje toe bij te dragen. Er zijn vier verschillende activiteiten in ons stadje.

Eén minuut in 1944 - De restauratie van het kerkinterieur
Hoogstraten-centrum werd aan het einde van de tweede wereldoorlog zwaar getroffen: bij hun terugtrekking dynamiteerden de Duitsers de toren van de Sint-Katharinakerk. In de jaren '50 werd de toren minutieus heropgebouwd. Op erfgoeddag kan je de restauratie van het interieur van de Sint-Katherinakerk herbeleven met een tentoonstelling in de kerk. Vele nooit eerder getoonde unieke kunstobjecten zullen werden tentoongesteld. De tentoonstelling loopt nog tot 21 mei!

Tijdens de tentoonstelling worden er ook twee nieuwe boeken verkocht: "In geen tijd. Een alternatieve geschiedenis van de tijd" van Kris Merckx, een uitgave van het Davidsfonds ter gelegenheid van Erfgoeddag 2013 en "Ik was 19 en dwangarbeider in Hitlers Duitsland" van Luc Van Cantfort over de deportatiegeschiedenis van zijn vader Marcel Van Cantfort, een dwangarbeider uit de Vrijheid in Hoogstraten.

Van 13 tot 18 u. in de Sint-Katharinakerk, Vrijheid, Hoogstraten

Meer info: Johan Ooms (johan.ooms1@telenet.be) of Piet Van Deun (museum@hoogstraten.be, 03 340 19 80)

Cine Café in Zaal Cecilia
Treed binnen in het unieke decor van een cinemacafé uit de jaren ’50. Geniet van een pauze tijdens Erfgoeddag en bekijk doorlopend de originele Hoogstraatse erfgoedfilmpjes die geprojecteerd worden op groot scherm. De filmpjes die te zien zijn, zijn belangrijke tijdsdocumenten vanaf de jaren ’30, verzameld door de vzw Erfgoed Hoogstraten en het Stedelijk Museum. Van harte welkom!

Van 13.30 tot 18 u. in Zaal Ste. Cecilia - Gelmelstraat - Hoogstraten

Meer info: Ann Leemans (0479 417 288, ann@vzw-lach.be)

Brieven uit archieven
'Brieven uit Archieven' zijn acht tentoonstellingen in acht gemeenten met telkens vijf of meer brieven van historisch belang voor de plaatselijke geschiedenis. Brieven komen zelden uit archieven terug naar boven. Het zijn kwetsbare papieren voorwerpen die je beter niet te vaak vastpakt, of aan licht en vocht blootstelt. Toch zijn het ook getuigen van een periode, haast emotioneel geladen tijdscapsules. Na al die tijd, vaak na eeuwen, bezitten brieven de unieke eigenschap dat ze ons nog steeds kunnen raken. In tegenstelling tot pakweg de ambtelijke stukken uit het dossier waarin ze zich door omstandigheden bevinden. Omdat ze persoonlijk, grappig, ontroerend of net heel plechtig zijn.

De bijdrage vanuit Erfgoed Hoogstraten voor "Brieven uit Archieven" is een uniek tijdsdocument, nl. een brief die Louis Jageneau in mei 1944 als politieke gevangene vanuit de Begijnenstraat in Antwerpen mocht versturen. Hij zou een van de weinige arrestanten uit onze regio zijn die de oorlog overleefde. Door bemiddeling vanwege onze WG "Op het oorlogspad" werd dit stuk ter beschikking gesteld door zijn dochter Clementine.

Van 10u00 tot 17u00 in De Klapekster – Kolonie 41, 2323 Wortel

Vroeger was post Dui(f)vels snel : over duivenpost
Een laatste activiteit draait rond postduiven. Met postkoetsen en duiven worden op erfgoeddag berichten in de Noorderkempen rondgestuurd.

Meer info: Erfgoedcel Noorderkempen, www.erfgoedcelnoorderkempen.be, 014 44 33 62

Meer info over de verschillende activiteiten van erfgoeddag in Hoogstraten kan u bekomen in het Stedelijk Museum Hoogstraten, Begijnhof 9, 2320 Hoogstraten, museum@hoogstraten.be, 03 340 19 80.