Zondag 8 september 2013 - Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag, de tweede zondag van september, staat het onroerend erfgoed in de kijker. Op zondag 8 september 2013 viert Open Monumentendag Vlaanderen haar 25ste verjaardag. 'Het beste van Open Monumentendag' staat dan centraal.

Voor Hoogstraten werd gekozen om drie pareltjes van ons erfgoed open te stellen: de Laermolen, Meerselmolen en ook de hoeve Vondelstede.

Vondelstede
Vorig jaar veranderde de Vondelstede van eigenaar en in afwachting van een grondige restauratie kan de schuur en de ijskelder worden bezocht. Ook de stallen en het erf zijn een bezoekje waard. Een unieke gelegenheid die je niet zomaar voorbij mag laten gaan.
De Vondelstede werd gebouwd circa 1853 als modelhoeve door grootgrondbezitter E. Jacquemyns (1806-1874). Hij was scheikundige in de katoenfabriek van de familie Voortman uit Gent en werd midden 19de eeuw eigenaar van circa 1300 ha grond op Meerle en Minderhout, voordien eigendom van de hertog van Salm Salm. Een deel van die gronden liet hij ontginnen tot vruchtbare landbouwgrond en bossen. Ook de "Briqueterie et Tuileries de Heerle Minderhout" werd opgericht. Voor zijn werkvolk liet hij verspreid over zijn domein kleine woningen oprichten. De Vondelstede was een woonhuis voor één van zijn opzichters.

Meerselmolen
Zoals elk jaar doet ook de Meerselmolen weer van harte mee aan het organiseren van deze Open Monumentendag. De molen, gelegen aan een oude arm van de Mark is te bekijken in volle werking. Tijdens je bezoek kan je een rondleiding volgen in de molen en in de mooie serre in de tuin kan je genieten van koffie en thee met huisgemaakte appel- of notentaart.

Laermolen
In de Molenstraat, aan de brug over de Mark, bevindt zich de Laermolen. De naam komt van "Het Laer", een onbebouwd, drassig weiland. De geschiedenis van de molen gaat ver terug in de tijd. Hij werd voor het eerst vermeld in 1391 maar waarschijnlijk stond hij er veel eerder. Vanaf 1995 werden er plannen gemaakt voor de restauratie van de molen die erg in verval was geraakt en zelfs gedeeltelijk afgebroken. Vzw De Laermolen werd opgericht in 2000 om de molen te restaureren, een project dat voltooid werd in 2004. De molenaar en zijn team staan klaar om je te ontvangen en een interessante uitleg te geven.

Praktisch
De monumenten zijn te bezoeken tussen 10.00 u. tot 17.00 u.
• Vondelstede, Heerle 78, Meerle
• Laarmolen, Molenstraat, Hoogstraten
• Meerselmolen, Klein Eyssel, 2, Meerle

Meer info: Stedelijk Museum Hoogstraten, 03 340 19 80, museum@hoogstraten.be