Dinsdag 22 oktober 2013 - herdenking vliegtuigcrash Bolk

In samenwerking met de heemkring en het gemeentebestuur van Rijkevorsel waren leden van onze WG "Op het Oorlogspad" opnieuw betrokken bij de herdenking van een vliegtuigcrash op 22 oktober 1943 te Bolk. Het ging daarbij om een Halifax bommenwerper van het Canadese 429 Squadron die door de Duitsers werd neergehaald. De zeven bemanningsleden kwamen allen om het leven. Ons onderzoek had reeds in 2010 geleid tot de inhuldiging van een monument op een boogscheut van de crashplaats.  

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de crash waren er dit jaar niet minder dan 15 buitenlandse gasten naar de Kempen gekomen. Het ging om familieleden van boordschutter Roger Fournier (Canada), radio-operateur George King (VK) en bommenrichter Athanazie Chorneyko (Canada). 

Na een mooie herdenkingsdienst in de kerk van Rijkevorsel werd er in de namiddag een druk bijgewoonde ceremonie gehouden aan het monument te Bolk. Een opvallende groep aanwezigen werd geleverd door de basisschool te Rijkevorsel omdat het vierde leerjaar jaarlijks het peterschap overneemt van het gedenkteken. De herdenking werd overigens afgesloten met een eresaluut door twee Belgische F16-'s. Later konden de familieleden een ingetogen bezoek brengen aan de akker waar de Halifax is te pletter gestort. Foto's van deze emotionele dag vindt u op de fotopagina.

De Canadees Roger Fournier (in blauw hemd) schonk medailles en andere aandenkens aan zijn gesneuvelde oom en naamgenoot aan de heemkring van Rijkevorsel.