Zaterdag 14 december 2013 - Hét boek over de Slag van Hoogstraten verschijnt

Op 14 december verschijnt het langverwachte boek van Jan Huijbrechts over de bloedige Slag van Hoogstraten uit 1814, volgend jaar dus precies 200 jaar geleden.

De publicatie vormt het eerste luik in het herdenkingsjaar "Hoogstraten 1814" dat op initiatief van onze vereniging en in samenwerking met verschillende partners wordt opgezet in onze stad. De betekenis van de Slag van Hoogstraten is door de jaren heen verloren gegaan in de geschiedenisboeken en daar willen wij wat aan doen.

Deze Napoleontische veldslag was overigens geen regelrecht, massaal treffen, zoals anderhalf later bij Waterloo, maar een reeks van zware confrontaties tussen de Franse troepen van Napoleon en de Geallieerden die een eind probeerden te maken aan de Franse overheersing op het Europese vasteland. De Geallieerden kwamen op 11 januari 1814 sterk opzetten vanuit de regio Breda. Hoofddoel van het offensief was Antwerpen en de belangrijke haven aldaar. Langsheen de Belgisch-Nederlandse grens, van Essen tot Turnhout, werd er gevochten met als hoogtepunt de bloedige Slag te Hoogstraten. Zo was  vooral de strijd in het centrum van Minderhout ongemeen hevig en hard. Met de bajonet op het geweer werd lijf-aan-lijf gevochten om het oude kerkhof in een brandend Minderhout. Ook andere gemeenten, zoals Meer, Wortel, Hoogstraten-centrum, Loenhout en Malle, deelden in de klappen. De verliezen aan beide zijden liepen hoog op. Honderden militairen werden gedood of gewond. De slag en haar nasleep waren een hel voor de bevolking in de Noorderkempen.

Het boek “Tussen Antwerpen en Breda… - De ‘vergeten’ veldslag - Hoogstraten 11 januari 1814” kost € 20 en zal te verkrijgen zijn bij de Standaard Boekhandel in Hoogstraten, de Dienst voor Toerisme en het Stedelijk Museum Hoogstraten.